ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ & ΣΥΡΙΑΣ: “ΑΝ Η ΜΙΣΗ ΜΟΥ ΚΑΡΔΙΑ…”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου συμμετέχει στην εκδήλωση αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας  «Αν η μισή μου καρδιά…»που συνδιοργανώνουν τα εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΣΕΠΕ «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος») μαζί με την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού & Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου και τους ωφελούμενους του προγράμματος του Πανεπιστημίου Κρήτης «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση» που υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΔΗ.ΚΕ.Η.

Μέσω της εκδήλωσης αυτής, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της και στους οικείους των θυμάτων από την πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων  και το κρατικό έγκλημα στα Τέμπηαλλά και στους σεισμόπληκτους της περιοχής  μας (ζώνη Αρκαλοχωρίου – Θραψανού κ.λπ.), που είναι θύματα όχι μόνο του Εγκέλαδου, αλλά  της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής.

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ τονίζει ότι τόσο το δράμα των σεισμόπληκτων στην Τουρκία, την Συρία και την Κρήτη, όσο και το μαύρο σκηνικό του θανάτου στα Τέμπη συνδέονται άρρηκτα στην ίδια αλυσίδα της επιβολής μιας αντιλαϊκής πολιτικής που απαξιώνει εντελώς τα λαϊκά δικαιώματα και αδιαφορεί εγκληματικά  για την ασφάλεια της κατοικίας, της μεταφοράς και γενικώς για τους όρους  της αξιοπρεπούς διαβίωσης των  φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Για τους παραπάνω λόγους, το Δ.Σ της ΕΛΜΕ-μαζί με την έκφραση της των αισθημάτων αλληλεγγύης και συμπαράστασης –καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, πολιτική που βιώνουν όλοι οι δοκιμαζόμενοι λαοί, ζώντας χωρίς την στοιχειώδη ασφάλεια  τόσο στο χώρο της ζωής και  της εργασίας τους, όσο και στα μέσα μεταφοράς.

Δηλώνουμε επίσης ότι στο πολιτιστικό σκέλος της εκδήλωσης η ΕΛΜΕ, με απόφαση του Δ.Σ, συμμετέχει και με μια μουσική ομάδα (Άρης Αστυρακάκης στο σάζι- τραγούδι, Στέλιος Λιπαράκης στο λαούτο και ο Mark Baranyai),  η οποία, με τον παλμό και το χρώμα των μικρασιάτικων τραγουδιών, θα διερμηνεύσει με λυρικό τρόπο τόσο τα συναισθήματα, όσο και τα αιτήματα της βάσης του κλάδου.

Καλούμε τους συναδέλφους/φισσες να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση υποστήριξης των πληγέντων και να συνεισφέρουν-στο μέτρο των δυνατοτήτων τους-στο ταμείο ενίσχυσης που θα υπάρχει στην εκδήλωση.

                                                   Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αρετή Σπαχή                                               Μαρία Οικονομάκη

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΗ. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 11.00 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου ενημερώνει τους συλλόγους διδασκόντων ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αδιαμφισβήτητο και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είναι σεβαστό από όλους Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά την Πέμπτη 16 του Μάρτη στη Γενική Απεργία και στο συλλαλητήριο στην Πλ. Ελευθερίας στις 11.00 π.μ. και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο κρατικό έγκλημα στα Τέμπη και συνολικά στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος όλου του δημοσίου πλούτου.

Τονίζουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, οι απεργοί διαμαρτύρονται για να δηλωθεί η απουσία τους από το σχολείο και στη βάση αυτή είναι προφανές ότι δεν τροποποιείται το πρόγραμμα την ημέρα της απεργίας γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται ο αγώνας τους.

Δηλώνουμε επίσης ότι η συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία διαπιστώνεται το πρωί της απεργιακής μέρας και δε δηλώνεται την παραμονή

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στα κρατικά εγκλήματα, την αντιδραστική πολιτική της αξιολόγησης- κατηγοριοποίησης -εισαγωγής ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στα σχολεία.

Καλούμε τους συναδέλφους νεοδιόριστους να συνταχθούν με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας, να συμμετέχουν στην απεργία και να καταθέτουν τη δήλωση της Απεργίας Αποχής από την αξιολόγηση. 

Μόνο ο ενωτικός και μαζικός λαϊκός αγώνας μπορεί να αποκρούσει τα αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης -ΕΕ -ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ της ΟΛΜΕ!

Συνεχίζουμε να καταθέτουμε τις δηλώσεις για απεργία αποχή από την αξιολόγηση 

Η δικαστική απόφαση που κήρυξε παράνομη την απεργία αποχή που είχε προκηρυξει η ΑΔΕΔΥ δεν αφορά την απόφαση της ΟΛΜΕ.

Η απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία αποχή από την αξιολόγηση παραμένει σε ισχύ!

Συνάδελφοι, σας ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, τηρώντας τη σταθερή αρχή της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων, κατέθεσε αγωγή εναντίον της ΑΔΕΔΥ και το δικαστήριο έκρινε παράνομη την Απεργία Αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση.

 Σας ενημερώνουμε επίσης ότι δεν έχει κατατεθεί καμία αγωγή ενάντια στην ΟΛΜΕ για το ίδιο θέμα και στη βάση αυτή η απεργία αποχή της ΟΛΜΕ για την αξιολόγηση είναι νόμιμη και παραμένει σε ισχύ.

Καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν να καταθέτουν τις δηλώσεις για απεργία αποχή από την αξιολόγηση στα σχολεία τους. Θεωρούμε ότι είναι καλό να καταθέτουν συλλογικά αυτές τις δηλώσεις και να παίρνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου.  Παρακαλούμε επίσης να ενημερώνουν οι συνάδελφοι το προεδρείο της ΕΛΜΕ για την κατάθεση των δηλώσεων, ώστε το διοικητικό συμβούλιο να έχει μία συλλογική εικόνα της μαζικής αντίστασης στο νομό μας.

   Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αρετή Σπαχή                                               Μαρία Οικονομάκη

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 11-3-2023 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Κάτω τα χέρια από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας!

Η ΓΣ των Προέδρων καταγγέλλει τις πρακτικές τρομοκράτησης και εκφοβισμού που υιοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι σε πρωτοπόρους/ες αγωνιστές/τριες μαθητές/τριες που με τον αγώνα τους απαιτούν να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη.

Είναι απαράδεκτο την ώρα που όλη η χώρα βράζει από οργή και αγανάκτηση, που οι μαθητές/τριες έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους ζητώντας δικαίωση για όλους τους νεκρούς , να υιοθετούνται τέτοιες ντροπιαστικές τακτικές.

Την ίδια στιγμή, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη σχολική βία, επιχειρείται η ταύτιση των αγώνων και των κινητοποιήσεων των μαθητών/τριών με σχολική βία και bullying,σε μία προφανή προσπάθεια να περιοριστούν και να φιμωθούν οι μαθητικές διεκδικήσεις.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα:

 • Τις προσαγωγές από την αστυνομία μαθητών σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.
 • Τους Δ/ντες Β/θμιας Εκπαίδευσης που σαν πειθήνια όργανα του ΥΠΑΙΘ και της Κυβέρνησης ζητούν να καταχωρηθούν απουσίες στους μαθητές που έκαναν κατάληψη και συμμετείχαν στις πορείες. Απαιτούμε να μην καταχωρηθούν ή να διαγραφούν.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας στηρίζοντας τον αγώνα τους και συνεχίζοντας τις πολύμορφες δράσεις μέσα και έξω από τις τάξεις.

Η τρομοκράτηση των μαθητών/τριών και η ποινικοποίηση των αγώνων τους δε θα περάσει!

Από τη ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ

Κάλεσμα συμμετοχής στο νέο μεγάλο συλλαλητήριο την Κυριακή 12 Μαρτίου στην πλατεία Ελευθερίας, στις 11πμ

ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 11.00 Π.Μ.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου καλεί τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που καλεί η ΑΔΕΔΥ την Κυριακή 12 Μάρτη στην Πλατεία Ελευθερίας 11.00 π.μ., με στόχο την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων των μέσων μεταφοράς και όλης της δημόσιας περιουσίας που είναι η βασική αιτία για την πολύνεκρη σύγκρουση των τραίνων στα Τέμπη.

Η αντιδραστική πολιτική της  κυβέρνησης της ΝΔ  -που συνεχίζει και επιτείνει  το έργο των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ)- βρίσκεται στην υπηρεσία της διόγκωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της υπονόμευσης των θεμελιωδών  λαϊκών δικαιωμάτων  και αναγκών. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν βασικός στόχος της ΕΕ και του ΔΝΤ και «μνημονιακή υποχρέωση» από το 2010

Το Δ.Σ της  ΕΛΜΕ εκφράζει  την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνoουμένων, αλλά   και στους τραυματίες από τη σύγκρουση των τρένων στην περιοχή των Τεμπών. Τονίζει ότι το πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη – που  οδήγησε δεκάδες επιβάτες, κυρίως νέους, στο θάνατο (πολλοί είναι αγνοούμενοι ακόμη) και   αρκετούς  τραυματίες στα νοσοκομεία-φέρει στο φως τα βαθύτερα αίτια αυτής της τραγωδίας. Αίτια που αφορούν στην αντιλαϊκή  πολιτική των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων σε όλα τα μέσα μεταφοράς, πολιτική που εφαρμόζει η  κυβέρνηση της ΝΔ , συνεχίζοντας και επιτείνοντας  το αντιλαικό έργο των προκατόχων της , στην υπηρεσία της διόγκωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της υπονόμευσης των θεμελιωδών  λαϊκών δικαιωμάτων  και αναγκών. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν βασικός στόχος της ΕΕ και του ΔΝΤ και «μνημονιακή υποχρέωση» από το 2010

Η τραγική απώλεια τόσων ανθρώπων, οι  αγνοούμενοι, οι τραυματίες, ο πόνος των χαροκαμένων οικογενειών  συνθέτουν ένα  δραματικό  κοινωνικό  σκηνικό πλήρους αδιαφορίας  και ακύρωσης   των δικαιωμάτων  των λαϊκών στρωμάτων   σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα δημόσια, ασφαλή και  επαρκώς εξοπλισμένα μέσα μεταφοράς, που δεν θα παρακολουθούν τους δείκτες του ανταγωνισμού των διαφόρων εταιριών, αλλά θα υπηρετούν τις ανάγκες του λαού.

 • Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων  και της πλήρους περιφρόνησης των λαϊκών αναγκών και αιτημάτων
 • Καλούμε τη νεολαία και το λαό σε επαγρύπνηση και μαζική αντίσταση στην αντιδραστική πολιτική που ποτίζει με αίμα αθώων τους δρόμους.
 • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των μαθητών μας και  συνολικά της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων και συμπαρατασσόμαστε μαζί τους στον  κοινό αγώνα ενάντια  στις αντιλαϊκές εγκληματικές πολιτικές.

Η οργή για τους υπεύθυνους του νέου πολύνεκρου εγκλήματος που συντελέστηκε στα Τέμπη βρίσκει την   έκφραση της  στις μαζικές διαδηλώσεις  και στις απεργίες.

Απαιτούμε:

 • Δημόσιες  και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλους  
 • Καμία Ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μεταφοράς
 • Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και σταθερές εργασιακές σχέσεις 

ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ     ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 11.00 Π.Μ.

ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Η ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΟΛΜΕ

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου καλεί τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ που καλεί η ΟΛΜΕ, υλοποιώντας την απόφαση της ΑΔΕΔΥ, με στόχο την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων των μέσων μεταφοράς και όλης της δημόσιας περιουσίας που είναι η βασική αιτία για την πολύνεκρη σύγκρουση των τραίνων στα Τέμπη.

Η αντιδραστική πολιτική της  κυβέρνησης της ΝΔ  -που συνεχίζει και επιτείνει  το έργο των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ)- βρίσκεται στην υπηρεσία της διόγκωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της υπονόμευσης των θεμελιωδών  λαϊκών δικαιωμάτων  και αναγκών. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν βασικός στόχος της ΕΕ και του ΔΝΤ και «μνημονιακή υποχρέωση» από το 2010

Το Δ.Σ της  ΕΛΜΕ εκφράζει  την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνoουμένων, αλλά   και στους τραυματίες από τη σύγκρουση των τρένων στην περιοχή των Τεμπών.Τονίζει ότι το πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη – που  οδήγησε δεκάδες επιβάτες, κυρίως νέους, στο θάνατο (πολλοί είναι αγνοούμενοι ακόμη) και   αρκετούς  τραυματίες στα νοσοκομεία-φέρει στο φως τα βαθύτερα αίτια αυτής της τραγωδίας. Αίτια που αφορούν στην αντιλαϊκή  πολιτική των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων σε όλα τα μέσα μεταφοράς, πολιτική που εφαρμόζει η  κυβέρνηση της ΝΔ , συνεχίζοντας και επιτείνοντας  το αντιλαικό έργο των προκατόχων της , στην υπηρεσία της διόγκωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της υπονόμευσης των θεμελιωδών  λαϊκών δικαιωμάτων  και αναγκών. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν βασικός στόχος της ΕΕ και του ΔΝΤ και «μνημονιακή υποχρέωση» από το 2010

Η τραγική απώλεια τόσων ανθρώπων, οι  αγνοούμενοι, οι τραυματίες, ο πόνος των χαροκαμένων οικογενειών  συνθέτουν ένα  δραματικό  κοινωνικό  σκηνικό πλήρους αδιαφορίας  και ακύρωσης   των δικαιωμάτων  των λαϊκών στρωμάτων   σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα δημόσια, ασφαλή και  επαρκώς εξοπλισμένα μέσα μεταφοράς, που δεν θα παρακολουθούν τους δείκτες του ανταγωνισμού των διαφόρων εταιριών, αλλά θα υπηρετούν τις ανάγκες του λαού.

 • Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων  και της πλήρους περιφρόνησης των λαϊκών αναγκών και αιτημάτων
 • Καλούμε τη νεολαία και το λαό σε επαγρύπνηση και μαζική αντίσταση στην αντιδραστική πολιτική που ποτίζει με αίμα αθώων τους δρόμους.
 • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των μαθητών μας και  συνολικά της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων και συμπαρατασσόμαστε μαζί τους στον  κοινό αγώνα ενάντια  στις αντιλαϊκές εγκληματικές πολιτικές.

Η οργή για τους υπεύθυνους του νέου πολύνεκρου εγκλήματος που συντελέστηκε στα Τέμπη βρίσκει την   έκφραση της  στις μαζικές διαδηλώσεις  και στις απεργίες.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 7ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ 3ο ΓΕΛ, ώρα 7.00 μ.μ & ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ. ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ.

 • ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 7.00 Μ.Μ. ΣΤΟ 3ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ- ΜΕΤΕΧΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΣ της ΟΛΜΕ
 • ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ:
 • ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
 • ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ- ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ -ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
 • ΤΗΣ ΜΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ
 • ΤΗΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑΣ-ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
 • ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ -ΤΗΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ -ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ  ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ -ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

Καμία Ιδιωτικοποίηση  των Μέσων Μεταφοράς  –Oχι άλλοι νεκροί στο βωμό του κέρδους.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ –ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ .

ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Το Δ.Σ της  ΕΛΜΕ εκφράζει  την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνoουμένων, αλλά   και στους τραυματίες από τη σύγκρουση των τρένων στην περιοχή των Τεμπών.

Τονίζει ότι το πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη – που  οδήγησε δεκάδες επιβάτες, κυρίως νέους, στο θάνατο (πολλοί είναι αγνοούμενοι ακόμη) και   αρκετούς  τραυματίες στα νοσοκομεία-φέρει στο φως τα βαθύτερα αίτια αυτής της τραγωδίας. Αίτια που αφορούν στην αντιλαϊκή  πολιτική των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων σε όλα τα μέσα μεταφοράς, πολιτική που εφαρμόζει η  κυβέρνηση της ΝΔ , συνεχίζοντας και επιτείνοντας  το έργο των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), στην υπηρεσία της διόγκωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της υπονόμευσης των θεμελιωδών  λαϊκών δικαιωμάτων  και αναγκών. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν βασικός στόχος της ΕΕ και του ΔΝΤ και «μνημονιακή υποχρέωση» από το 2010

Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνουν αποφάσεις ενάντια στις θεμελιώδεις κατακτήσεις μας και τα δικαιώματά μας και επιχειρούν  τετελεσμένα. Να μην τους  επιτρέψουμε  -με την τακτική του αιφνιδιασμού και του κατακερματισμού -να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο τους ενάντια στο δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ  160.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ  ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ , ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ  ΕΔΩ ΚΑΙ 41 ΧΡΟΝΙΑ.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 • Κλιμάκωση- οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και την αντιδραστική εισαγωγική επιμόρφωση.
 • Περιφρούρηση των αποφάσεων ΕΛΜΕ -ΟΛΜΕ για Απεργία Αποχή από την αξιολόγηση:
 • κανένας επιθεωρητής στην τάξη
 • διασφάλιση του κλίματος της ενότητας και της συλλογικότητας σε όλα τα συλλογικά όργανα διδασκόντων
 • αντίσταση στο κλίμα της παραπληροφόρησης και του εκφοβισμού- ανάρτηση πανό σε όλα τα σχολεία

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 • ΚΑΜΙΑ  ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. ΑΜΕΣΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ  των ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ χωρίς καμία αξιολόγηση.
 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια.  Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Άμεση καταβολή του καταργημένου ΜΚ.
 • Κάτω ο αντισυνδικαλιστικός νόμος ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-Καμία εφαρμογή. Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι  ελευθερίες, είναι αδιαπράγματευτες.
 • Γνήσια Συλλογική Σύμβαση εργασίας εφ’ όλης της ύλης (για μισθό, σύνταξη, εργασιακές σχέσεις, περίθαλψη και ασφάλιση).
 • Διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και των ωρομισθίων. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ – πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.
 • Άμεση επανένταξη των Κοινωνικών Επιστημών και των μαθημάτων της  Καλλιτεχνικής Παιδείας στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.
 • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
 • Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και την υγεία.  Έκτακτη επιχορήγηση τώρα στα σχολεία για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
 • Άμεση επίλυση των προβλημάτων της σχολικής στέγης ( Καπετανάκειο, Γυμνάσιο Αλικαρνασσού, ΕΝΕΕΓΥΛ, ΕΕΕΚ, Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, Θραψανό κ.λπ.)
 • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
 • 20 μαθητές στην τάξη
 • Υγειονομική θωράκιση των σχολείων
 • Ικανοποίηση όλων των αναγκών αδειών συναδέλφων
 • Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων (ΕΒΕ, Τράπεζα θεμάτων , εξετάσεις PISA,κα )
 • Καμία Ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μεταφοράς. Δημόσιες  και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλους  .
 • Καμία ιδιωτικοποίηση των μουσείων. Στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στα μουσεία.
 • Υποστήριξη του αγροτικού κινήματος ενάντια στη Κ.Α.Π. και στη διάλυση της αγροτικής παραγωγής
 • Δημόσιο δωρεάν καθολικό σύστημα υγείας, περίθαλψης, πρόνοιας, σύνταξης. Καμία κατάργηση-συγχώνευση νοσοκομείου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

 1. ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ  από την ατομική αξιολόγηση με απόφαση από την ΟΛΜΕ. H απόφαση δεν αφορά μόνο τον νεοδιόριστο συνάδελφο αλλά όλο το σύλλογο τον οποίο καλούμε να στηρίξει τους νεοδιόριστους συναδέλφους ( οι συνάδελφοι καλούμε να καταθέτουν τη δήλωση της ΟΛΜΕ)
 2. Τονίζουμε στους συναδέλφους ότι –με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ της ΟΛΜΕ- καλούνται να μην συμπληρώσουν κανένα ηλεκτρονικό φάκελο, να μην καταθέσουν στοιχεία στους ατομικούς φακέλους αξιολόγησης και να  δηλώσουν συμμετοχή στην απεργία-αποχή.
 3. Με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ της ΟΛΜΕ, έχουν αποφασιστεί ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (1ωρη,2ωρη,3ωρη), για να καλυφθούν οι συνάδελφοι, σε κάθε περίπτωση παρουσίας του νέου επιθεωρητή στην τάξη. Θεωρούμε ότι κανείς συνάδελφος δε θα μείνει μόνος του σε αυτόν τον αγώνα. Όλα τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων  πρέπει να τον  στηρίξουν,  συμμετέχοντας στη στάση εργασίας και καταθέτοντας την ίδια δήλωση της ΟΛΜΕ.
 4. Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδέχονται τις αξιολογήσεις που προγραμματίζουν οι νέοι επιθεωρητές και να καταθέτουν μαζικά τις  δήλωσεις για Απεργία Αποχή στο σχολείο τους. Επίσης τους καλούμε να ενημερώνουν το ΔΣ της ΕΛΜΕ για κάθε απόπειρα αξιολόγησης στο σχολείο τους.
 5. Καλούμε τους συναδέλφους να απέχουν μαζικά από την εισαγωγική επιμόρφωση. Δεν νομιμοποιούμε την καταστρατήγηση του εργασιακού μας ωραρίου. Δεν νομιμοποιούμε την αντιδραστική προπαγάνδα και συμμόρφωση στην οποία στοχεύει το Υπουργείο
 6. Καλούμε τους συναδέλφους, στην πόλη και στην επαρχία ,να πλαισιώσουν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, που λειτουργεί ήδη και είναι ΑΝΟΙΧΤΗ για κάθε συνάδελφο.
 7. Καλούμε  όλους τους  συλλόγους των σχολείων της πόλης και της επαρχίας  να εκλέξουν συνδέσμους των σχολείων  τους και να ενημερώσουν  την ΕΛΜΕ (mail: elmeheraclion@gmail.com -τηλέφωνα προεδρείου)
 8. Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, με απόφαση του Δ.Σ και της Γ.Σ  (2/2) βρίσκεται σε συντονισμό με τις άλλες ΕΛΜΕ & ΣΕΠΕ της Κρήτης, αλλά και με κάθε εκπαιδευτικό σωματείο που αντιστέκεται στα αντιδραστικά μέτρα της αξιολόγησης.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ  ΘΥΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ.

Το Δ.Σ της  ΕΛΜΕ εκφράζει  την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνoουμένων, αλλά   και στους τραυματίες από τη σύγκρουση των τρένων στην περιοχή των Τεμπών.

Τονίζει ότι το πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη – που  οδήγησε δεκάδες επιβάτες, κυρίως νέους, στο θάνατο (πολλοί είναι αγνοούμενοι ακόμη) και   αρκετούς  τραυματίες στα νοσοκομεία-φέρει στο φως τα βαθύτερα αίτια αυτής της τραγωδίας. Αίτια που αφορούν στην αντιλαϊκή  πολιτική των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων σε όλα τα μέσα μεταφοράς, πολιτική που εφαρμόζει η  κυβέρνηση της ΝΔ , συνεχίζοντας και επιτείνοντας  το έργο των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), στην υπηρεσία της διόγκωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της υπονόμευσης των θεμελιωδών  λαϊκών δικαιωμάτων  και αναγκών. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν βασικός στόχος της ΕΕ και του ΔΝΤ και «μνημονιακή υποχρέωση» από το 2010

Η τραγική απώλεια τόσων ανθρώπων, οι  αγνοούμενοι, οι τραυματίες, ο πόνος των χαροκαμένων οικογενειών  συνθέτουν ένα  δραματικό  κοινωνικό  σκηνικό πλήρους αδιαφορίας  και ακύρωσης   των δικαιωμάτων  των λαϊκών στρωμάτων   σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα δημόσια, ασφαλή και  επαρκώς εξοπλισμένα μέσα μεταφοράς που δεν θα παρακολουθούν τους δείκτες του ανταγωνισμού των διαφόρων εταιριών, αλλά θα υπηρετούν τις ανάγκες του λαού.

Είναι τεράστια η οργή για τους υπεύθυνους του νέου πολύνεκρου εγκλήματος που συντελέστηκε στα Τέμπη. Και αυτή η οργή βρήκε την πρώτη  έκφραση της  στις μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, όπως είναι το Ηράκλειο. Διαδηλώσεις καταγγελίας της πολιτικής του κέρδους, των ιδιωτικοποιήσεων και  της άρνησης  του κράτους να αναλάβει  τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση επέλεξε να χτυπήσει με χημικά και γκλόμπς την πορεία στην Αθήνα χθες.

 • Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων  και της πλήρους περιφρόνησης των λαϊκών αναγκών και αιτημάτων
 • Καλούμε τη νεολαία και το λαό σε επαγρύπνηση και μαζική αντίσταση στην αντιδραστική πολιτική που ποτίζει με αίμα αθώων τους δρόμους.
 • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των μαθητών μας και συμπαρατασσόμαστε μαζί τους στον  κοινό αγώνα ενάντια  στις αντιλαϊκές εγκληματικές πολιτικές.                             

Απαιτούμε:

 • Δημόσιες  και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλους  
 • Καμία Ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μεταφοράς
 • Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και σταθερές εργασιακές σχέσεις 

Oχι άλλοι νεκροί στο βωμό του κέρδους.

Mε αγώνες υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τα δικαιώματά μας