ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΛΜΕ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΥΟ (2) ΩΡΩΝ! ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (29/5)ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ  ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ ..ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ..ΠΕΡΙΒΟΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ.

 • ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ  ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ
 • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ-ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ  ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ  ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ  ΑΠΟ ΤΗΝ «ΤΡΑΠΕΖΑ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΥΤΟ  ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
 • ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΒΕ

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ καταδικάζει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο , τη δίωρη σχεδόν καθυστέρηση στην αποστολή των θεμάτων εξέτασης των μαθητών μας  από την περιώνυμη «Τράπεζα Θεμάτων»  τη Δευτέρα (29/5).

Η καθυστέρηση αυτή  όχι μόνο  επιτείνει το αίσθημα του άγχους των εξεταζόμενων μαθητών /τριών μας– οι οποίοι  αναμετρώνται με ένα άδικο σύστημα εξέτασης και προαγωγής τους-, αλλά επιπλέον κρατεί στην ομηρία και τους καθηγητές , οι οποίοι αποσυνδέονται από μια από τις βασικότερες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές διαδικασίες, που είναι η διαμόρφωση των θεμάτων εξέτασης των μαθητών που διδάσκουν όλη τη σχολική χρονιά

Η θέσπιση της περίφημης  «Τράπεζας Θεμάτων» συνδέεται με όλα τα μέτρα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση:

 • αποσυνδέει τον εκπαιδευτικό  από το επιστημονικό αντικείμενο του   και τους μαθητές που  δίδαξε όλη τη σχολική χρονιά,
 •  αποδυναμώνει  τον επιστημονικό, αλλά και  τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού,  μετατρέποντάς τον σε ..διεκπεραιωτή μιας βασικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως είναι οι εξετάσεις προαγωγής των μαθητών
 • Ακυρώνει στην πράξη  τη  βασική αρχή της επιστημονικής και παιδαγωγικής ελευθερίας
 • καταργεί την παιδαγωγική αρχή της  διαμόρφωσης  των θεμάτων, με κριτήριο το ρυθμό αφομοίωσης της διδασκόμενης ύλης από τους μαθητές μας και  τη δυνατότητα   απόδοσής τους.
 • Μετατρέπει τις εξετάσεις σε ένα  απρόσωπο σύστημα ελέγχου  της επίδοσης, ανεξάρτητα από την ταξική ζώνη λειτουργίας των σχολείων, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσα από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, πράγμα που είναι το επόμενο βήμα της πολιτικής της κυβέρνησης.
 • Εξωθεί στη μορφωτική απόρριψη τα  παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα φροντιστήρια τα οποία επεξεργάζονται τα θέματα της «Τράπεζας Θεμάτων» , με αποτέλεσμα να τυποποιείται το μάθημα και να αποσυνδέονται τα παιδιά από τη σχολική πράξη . Συνεπώς το μέτρο αυτό  επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση ενώ παράλληλα εντατικοποιεί την εκπαιδευτικής διαδικασία,  με την προτεραιότητα της διεκπεραίωσης όλης της ύλης, ανεξάρτητα από το βαθμό αφομοίωσης της από τους μαθητές.

Για τους παραπάνω λόγους:

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ  (ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΒΕ),

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ-ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΙΝΟ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ.

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                      Αρετή Σπαχή                                               Μαρία Οικονομάκη        

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΚΡΥΦΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ PISA

ΜΕ ΚΡΥΦΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΑ «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ PISA»

 • ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ PISA ΣΤΟ 1Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ, Η ΔΙΔΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΙΧΕ ..ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ  ΤΟΥΣ  ΣΤΟ 3Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ!
 • ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ-ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ    ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ  ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ  ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ PISA ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΘΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

ΚΑΜΙΑ ..ΚΡΥΦΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Μπροστά στη γενικευμένη αντίθεση του εκπαιδευτικού, γονεϊκού και μαθητικού κινήματος απέναντι  στην επιβολή των εξετάσεων «Pisa», το ΥΠΑΙΘ επιβεβαίωσε ξανά την προσήλωσή του στην αντιδραστική πολιτική της κατάργησης ακόμη και των αρχών της διαφάνειας που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Έτσι, ενώ επίσημα είχε οριστεί ως σχολείο διενέργειας των περιώνυμων διαγνωστικών test «Pisa» την Τετάρτη 10 Μάη  το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και είχαν ήδη προ πολλού επιλεγεί τα τμήματα συμμετοχής, ωστόσο η ΔΙΔΕ Ηρακλείου, μπροστά στη μαζική αντίσταση των φορέων, επέλεξε την ΚΡΥΦΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ(!) στο 3ο Γυμνάσιο, αποδεικνύοντας στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται και πώς εφαρμόζει τις αρχές της διαφάνειας και της ενημέρωσης των φορέων, που αποτελούν θεμελιώδεις κατακτήσεις του εκπαιδευτικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος και πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των σχολείων του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, ενώ η ΕΛΜΕ Ηρακλείου είχε κηρύξει στάση εργασίας, είχε καταδικάσει τις εξετάσεις Pisa   και  πραγματοποιούσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με την Ένωση Γονέων  έξω από το 1ο Γυμνάσιο, ενώ οι μαθητές του σχολείου  είχαν προχωρήσει σε κατάληψη,  σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή των εξετάσεων που κατηγοριοποιούν σε ταξικές ζώνες τα σχολεία και επιβάλλουν το μοντέλο της καταρτισιμότητας, η ΔΙΔΕ Ηρακλείου την ίδια ώρα  έθετε σε… εφαρμογή το κρυφό σχέδιο(!) στο 3ο Γυμνάσιο, επιλέγοντας, με συνοπτικές διαδικασίες, τμήματα  και εκπαιδευτικούς  και καταργώντας στην πράξη κάθε έννοια   δεοντολογίας και  νομολογίας  και αυτού ακόμη του αστικού κράτους!

Πρόκειται για μια πρωτοφανή διαδικασία ΑΚΥΡΩΣΗΣ κεκτημένων με πολύχρονους αγώνες δικαιωμάτων ενημέρωσης και διαφάνειας, για αντιδραστικές πρακτικές που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές περιόδους  της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Για πρακτικές υπονόμευσης θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών και δικαιωμάτων που στόχο έχουν την επιβολή του δόγματος «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»  και  θεμελιώνονται  τόσο στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο διοίκησης του σχολείου, όσο και σε εκείνο του αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη που επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στα βασικότερα συνδικαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Οι κρυφές εξετάσεις Pisa  έρχονται να συνδεθούν στην αλυσίδα των ..κρυφών αξιολογήσεων των συναδέλφων, της  χρήσης του webex  στη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων και να συμπορευτούν με την πολιτική της ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ των αγώνων. Πολιτική που σταθερά εφαρμόζει το ΥΠΑΙΘ, με τη ..βιομηχανία των δικαστικών προσφυγών εναντίον των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) και συνολικότερα  με το αντιδραστικό καθεστώς της Αξιολόγησης-Κατηγοριοποίησης-εισαγωγής ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων και της κατάργησης βασικών συλλογικών και δημοκρατικών κατακτήσεων

 • ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ-ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ-ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 • ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ..ΚΡΥΦΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ  ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΏΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ
 • ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΟΧΙ ΜΟNΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ  ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ-ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΦΙΜΩΣΗΣ   Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  Αρετή Σπαχή                                               Μαρία Οικονομάκη

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ “PISA”

 • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤH ΣΤΑΣH ΕΡΓΑΣΙΑΣ THΣ ΕΛΜΕ  8-11 Π.Μ. ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟΥ  ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΤΟΥ ΜΑΗ, ΩΡΑ 8.00 Π.Μ
 • ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ «PISA» ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο.Ο.Σ.Α ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ
 • ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΙΘ-ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ!
 • ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

Ενώ διανύουμε προεκλογική περίοδο και η βουλή έχει διαλυθεί, η απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να διακηρύξει ότι … θα συνεχιστεί αδιατάρακτα η επιβολή του προγράμματος διαγνωστικών εξετάσεων, δηλ η λεγόμενη «Ελληνική Pisa» και συγχρόνως επιβεβαιώνοντας την απόλυτη προσήλωσή της στις κατευθύνσεις  της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α. και της ντόπιας ολιγαρχίας  για κτύπημα του δικαιώματος των παιδιών στις σπουδές και για αποψίλωση του λαού από κάθε δικαίωμα και δυνατότητα στοιχειώδους μόρφωσης.

Για το λόγο αυτό, στο παραπέντε των εκλογών, στελέχη του ΥΠΑΙΘ δήλωσαν ότι θα συνεχιστούν οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα («ελληνική PISA») και ότι θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, δηλ. μόλις έντεκα μέρες πριν τις εκλογές(!) Στις διαγνωστικές εξετάσεις θα συμμετάσχουν οι μαθητές της Στ΄ Δημοτικού από 300 Δημοτικά Σχολεία της χώρας και της Γ’ Γυμνασίου από 300 Γυμνάσια της χώρας, των οποίων οι Διευθυντές αναμένεται να λάβουν διευκρινιστικές οδηγίες…

Στο Ηράκλειο έχουν επιλεγεί τα παρακάτω σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Γ/σιο Βιάννου ,Γ/σιο Πόμπιας και Γ/σιο Προφήτη Ηλία.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ, οι εξετάσεις αυτές «αποτυπώνουν τον βαθμό ανταπόκρισης των μαθητών στις εξεταζόμενες γνώσεις και δεξιότητες, σύμφωνα με τους στόχους που θέτουν τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών»

Με βάση τον αντιλαϊκό νόμο 4823/2021, σκοπός των εξετάσεων αυτών είναι «η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο, περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας».

 ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ PISA» EINAI OI ΕΞΗΣ:

 • Η ακόμη πιο ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων

Τα αποτελέσματα αυτών των test θα αξιοποιηθούν ως εργαλείο για την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Το νέο καθεστώς που θα επιβάλει η «ελληνική PISA», με τον κύκλο των τεστ, θα στοχεύσει  στην αποπομπή των πιο αδύνατων μαθητών από το σχολείο, δηλ των παιδιών από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα προσχεδιασμένα μαθήματα από τους «προμηθευτές» που βρίσκονται πάνω και έξω από το σχολείο και έτσι θα καταδικάζονται, με ακόμη πιο σκληρούς όρους,, στο μορφωτικό και κοινωνικό περιθώριο.

 • Η σύνδεση της επίδοσης των μαθητών στα test με την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών

Η επίδοση των μαθητών στα προαναφερόμενα test θα αποτελέσει επιπλέον κριτήριο «Αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα κρίνονται(!) με βάση τα αποτελέσματα των μαθητών τους στις εξετάσεις της «Pisa».

Στόχος των εν λόγω εξετάσεων είναι από τη μια να συγκαλύπτονται οι οξυμμένες κοινωνικές ανισότητες στη μόρφωση και από την άλλη να ενοχοποιείται(!) ο εκπαιδευτικός για τη δεδομένη αποτυχία των πολλών και φτωχών μαθητών που δεν έχουν τη δυνατότητα της…. ιδιωτικής προπόνησης στα test πολλαπλής επιλογής και γενικώς στα μαθήματα που πρέπει να …προμηθευτούν(!) από τους πολύμορφους εμπόρους της γνώσης.

Είναι προφανές ότι αυτές οι συνθήκες όχι μόνο ακυρώνουν το ρόλο του δασκάλου, μετατρέποντάς τον σε ένα εντατικοποιημένο ιμάντα στεγνής μεταβίβασης …προκαθορισμένων μοτίβων διδασκαλίας, αλλά επιπλέον καταργούν τον συλλογικό ιστό, επιβάλλουν και απαιτούν τον ανταγωνισμό, συνδέουν την αμοιβή με την επίδοση των μαθητών, ακυρώνουν τα θεμέλια των εργασιακών, οικονομικών και δημοκρατικών κατακτήσεών μας.

 • Η επιβολή του μοντέλου της κατάρτισης και των δεξιοτήτων.

Η Θέσπιση της «ελληνικής PISA»  έχει ακόμα ως στόχο τη να επιβάλει ως μοντέλο μαθησιακό και συνολικότερα εκπαιδευτικό τις αντιδραστικές κατευθύνσεις των συνθηκών της ΕΕ που αφορούν στην καθιέρωση της κατάρτισης και στην προώθηση των δεξιοτήτων που έχει ανάγκη το σύστημα και οι μαθητές να αξιολογούνται κατά πόσο τις έχουν εμπεδώσει και αποδεκτεί.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κηρύσσει,  συμπληρωματικά προς τη στάση εργασίας της  ΟΛΜΕ, 3ωρη στάση εργασίας στις 10 Μαΐου τις ώρες διεξαγωγής του διαγωνισμού και διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κεντρική πύλη του Καπετανάκειου στις 8.00 π.μ.  στην οποία καλεί του εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να συμμετάσχουν μαζικά, ώστε να ακυρωθούν οι εξετάσεις.

 Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αρετή Σπαχή                                               Μαρία Οικονομάκη        

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΔΥΟ(2) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ- ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Μέλη του  Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου  και της Επιτροπής Αγώνα, με παρέμβαση τους, απέτρεψαν  τις δύο(2) από τις τρεις (3) προγραμματισμένες αξιολογήσεις στο Ν. Ηρακλείου.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 5 Μαΐου είχε προγραμματιστεί μια αξιολόγηση  μιας συναδέλφου ΠΕ01 στο 5ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου και επίσης μιας άλλης συναδέλφου ΠΕ86 στο ΕΝΕΕΓΥΛ.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ είχε εγκαίρως ενημερωθεί και για τις δύο( 2) αξιολογήσεις στην πόλη του Ηρακλείου. Επικοινώνησε με τους διευθυντές και τους συλλόγους των σχολείων και τόνισε  ότι θα παρευρίσκεται στο χώρο των  σχολείων, με στόχο την περιφρούρηση των αποφάσεων της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ, αλλά  και των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας.

Στη βάση αυτή, οι σύλλογοι των δύο σχολείων είχαν ήδη ενημερωθεί για την αγωνιστική δράση της ΕΛΜΕ και αρκετά μέλη τους είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στον αγώνα για την εφαρμογή των συλλογικά ειλημμένων αποφάσεων ενάντια στην επιβολή της αξιολόγησης.

Μπροστά σ΄ αυτή την αγωνιστική ετοιμότηταο  αξιολογητής του ΠΕ86 ενημέρωσε την παραμονή (4/5) τη διευθύντρια του ΕΝΕΕΓΥΛ ότι – με δεδομένη την αντίθεση της ΕΛΜΕ- αναβάλλεται η προγραμματισμένη αξιολόγηση στο εν λόγω σχολείο.

Το ΔΣ ενημερώθηκε γι’ αυτή τη θετική εξέλιξη, χωρίς όμως να υποστέλλει και τη σημαία του αγώνα. Συγκεκριμένα, επειδή ο αξιολογητής του ΠΕ01 δεν ανέβαλε την προγραμματισμένη αξιολόγηση, μέλη του ΔΣ και της Επιτροπής Αγώνα βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής (5/5) στο 5ο ΕΠΑΛ, με στόχο να πείσουν τους συναδέλφους να αντισταθούν και να περιφρουρήσουν τις συλλογικά ειλημμένες αποφάσεις. Μετά από δύο( 2) ώρες αναμονής των αγωνιστών στο χώρο του5ου ΕΠΑΛ, η πρόεδρος του σωματείου ζήτησε από το διευθυντή να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο αξιολογητή και να του τονίσει ότι η ΕΛΜΕ είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα στο χώρο του σχολείου.

Δυστυχώς, η πρώτη απάντηση του αξιολογητή ήταν ότι θα επιμείνει στην πραγματοποίηση της αξιολόγησης την  τρίτη  διδακτική ώρα. Όμως, μπροστά στη σταθερή αντίσταση της ΕΛΜΕ, ο ίδιος ο αξιολογητής ενημέρωσε το διευθυντή του σχολείου ότι τελικά θα αναβάλει την αξιολόγηση. Ο διευθυντής ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για την αναβολή της αξιολόγησης  και η λειτουργία του σχολείου συνεχίστηκε, όπως προέβλεπε το ημερήσιο πρόγραμμα.

Βέβαια αυτή η δημοκρατική δεοντολογία δεν τηρήθηκε στο ΓΕΛ Καστελλίου,  του οποίου ο  διευθυντής είναι  μέλος του Δ.Σ.! και εκπρόσωπος της ΠΕΚ. Επέλεξε ξανά ο εν λόγω διευθυντής και συνδικαλιστής της ΠΕΚ να μην ενημερώσει το Δ.Σ., συνεχίζοντας την αντισυλλογική και αντιδημοκρατική τακτική του και μετονομάζοντας την ενημέρωση του σωματείου ως « κατάδοση»(!) (αυτό τον όρο χρησιμοποίησε σε προσωπική του δήλωση την οποία δημοσιοποίησε σε όλα τα σχολεία).

Καταδικάζουμε την επαναλαμβανόμενη αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά του εκπροσώπου της ΠΕΚ ο οποίος απέκρυψε από το σωματείο τις τέσσερις(4) αξιολογήσεις!  που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο του.

 Τονίζουμε ότι αγώνας στηρίζεται στη μαζική συμμετοχή των πολλών που- με δημοκρατική ευσυνειδησία- συμπαρατάσσονται με την ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ και αντιστέκονται στο αντιδραστικό μέτρο της αξιολόγησης και στις αντιδραστικές μεθοδεύσεις του ΥΠΑΙΘ που συνεχίζει την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων του και εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, ενώ η διοίκηση του κράτους έχει ανατεθεί σε υπηρεσιακή κυβέρνηση!

Η αντιδραστική πολιτική συναντά κάθε μέρα το ενωτικό-συλλογικό τείχος της αντίστασης των συναδέλφων.

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε στις επάλξεις του αγώνα όσο συνεχίζεται η αντιδραστική πολιτική. Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική συμπαράταξη με την ΕΛΜΕ .

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ!

ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

 Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αρετή Σπαχή                                               Μαρία Οικονομάκη        

ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1Η ΜΑΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΩΡΑ 10 ΠΜ

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου  τιμά  την Εργατική Εξέγερση στο Σικάγο το 1886 και  όλους τους ιστορικούς σταθμούς και αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού για σταθερή και μόνιμη δουλειά,  ψωμί, μόρφωση, υγεία, δημοκρατία, ειρήνη , διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών.

Καταδικάζει αντιδραστική  πολιτική της φτώχειας, ακρίβειας, ανεργίας και  των  επιδομάτων της ευτέλειας  που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας  και επιτείνοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ)

Καλεί τους εκπαιδευτικούς, τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα σε μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα  ενάντια  στις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις , το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα, την συγκάλυψη του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη.

Τονίζει ότι η εξέγερση στο Σικάγο  φωτίζει το δρόμο της πάλης μας ενάντια ελαστικές σχέσεις εργασίας, την  επίταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, την ανεργία και την εισαγωγή ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στην Εκπαίδευση.

Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική  υπηρετεί το  αντιδραστικό μέτρο της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ , δηλ  όλο το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην  αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και  των σχολείων, στις εξετάσεις «Pisa» και στην επίταση των ταξικών φραγμών στη γνώση, όπως επιβεβαιώνονται και με την Τράπεζα Θεμάτων και την ΕΒΕ

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, τιμώντας τους αγώνες της εργατικής τάξης για  εργασιακά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες, καταδικάζει την πολιτική της καταστολής και της φίμωσης του λαϊκού κινήματος, τον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη, την ποινικοποίηση της απεργίας, της διαδήλωσης και γενικά των λαϊκών αγώνων. Στην ίδια βάση,, υποστηρίζει τα αναφαίρετα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, , δικαιώματα που ακυρώνει η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

Σε μια περίοδο που πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στη γειτονιά μας και οι ιμπεριαλιστικοί   ανταγωνισμοί  απειλούν  με γενικευμένη σύρραξη, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές/τριες, του γονείς και όλα τα λαϊκά στρώματα σε ένα μαζικό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το φασισμό και τον πόλεμο και καταδικάζει την εμπλοκή της  χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και γενικά στους ιμπεριαλιστικούς  σχεδιασμούς.
Καταδικάζει την πολιτική της ιμπεριαλιστικής εποπτείας (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) .την ανανέωση και διεύρυνση των Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών βάσεων και τη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών ενάντια στους γειτονικούς λαούς.

                                    ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
 • Κατάργηση της ελαστικής απασχόλησης
 • Μισθούς και συντάξεις , ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια
 • Καμία Ιδιωτικοποίηση-καμία εκποίηση της δημόσιας περιουσίας-κανένας πλειστηριασμός
 • Διασφάλιση των συνθηκών αξιοπρεπούςς διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων-Κάτω η πολιτική της φτώχειας
 • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ  ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
 • Ανατροπή της Αξιολόγησης-Κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων για την αξιολόγηση
 • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ και των ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ «PISA»
 • Καμία εισαγωγή ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στο δημόσιο σύστημα παιδείας-Υγείας-Ασφάλισης-Σύνταξης
 • Κατάργηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ
 • Καμία εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών
 • Εξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΡΩΣΣΙΑ από την Ουκρανία
 • Να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου
 • Δημοκρατία-Ειρήνη-Διεθνιστική  Φιλία και Αλληλεγγύη μεταξύ των λαών

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ  ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ -ΜΕ ΤΟΥΣ  ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ-ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΧΩΡΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ  «ΚΑΛΗ» ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ(!) ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ   ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ  ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Αρετή Σπαχή                                               Μαρία Οικονομάκη

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και ο σύλλογος εργαζομένων  του Ειδικού Γυμνασίου ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ- Σε απόλυτο συντονισμό και με αγωνιστική στάση -απέτρεψαν ΜΙΑ προγραμματισμένη αξιολόγηση σήμερα Δευτέρα 24/4.

Νικηφόρα αποτελέσματα έχει η βάση του κλάδου όταν αγωνίζεται ενωμένη.

Η ενωτική και αποφασιστική στάση του συλλόγου εργαζομένων του Ειδικού Γυμνασίου αποτελεί πρότυπο αντίστασης για όλα τα σχολεία.

Σήμερα, Δευτέρα 24/4,αποτράπηκε προγραμματισμένη αξιολόγηση μιας συναδέλφου στο Ειδικό Γυμνάσιο, αποτροπή που στηρίχτηκε στον αποτελεσματικό συντονισμό του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, της Επιτροπής  Αγώνα και του συλλόγου εργαζομένων του Ειδικού Γυμνασίου.

Ειδικότερα, το ΔΣ της ΕΛΜΕ ενημερώθηκε εγκαίρως για την προγραμματισμένη αξιολόγηση από το σύλλογο του σχολείου, γεγονός που δείχνει τη δεοντολογική και δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου. Παράλληλα όλα τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου ενημέρωσαν την ΕΛΜΕ ότι θα τηρήσουν τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΕΛΜΕ για την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας, την ώρα της άφιξης της αξιολογήτριας στο σχολείο.

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών, το ΕΕΠ και το ΕΒΠ του Ειδικού Γυμνασίου– υποδειγματικά ενωμένος- αντιστάθηκε απέναντι στο αντιδραστικό μέτρο που ακυρώνει το αναφαίρετο δικαίωμα των νεοδιόριστων συναδέλφων στη μονιμοποίηση, κατηγοριοποιεί τα σχολεία και καταργεί τη σταθερή εργασία και τα δημοκρατικά δικαιώματα μας

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, βρέθηκαν έξω από το Ειδικό Γυμνάσιο  Ηρακλείου μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ, αλλά και μέλη της Επιτροπής Αγώνα που- μαζί με το σύλλογο του σχολείου- συγκρότησαν ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και περιφρούρησης των θεμελιωδών κατακτήσεών μας. Μπροστά σε αυτό το συλλογικό τείχος της ενιαίας αγωνιστικής στάσης, η αξιολογήτρια υποχώρησε, ανακοινώνοντας στην υποψήφια αξιολογούμενη ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η αξιολόγησή της.

Η υποχώρηση της αξιολογήτριας, αλλά και η εκ των υστέρων συμπόρευση της αξιολογούμενης με όλο το αγωνιστικό πνεύμα του συλλόγου της, αλλά και της ΕΛΜΕ επιβεβαιώνουν στην πράξη τη βασική προϋπόθεση για την ΕΠΙΤΥΧΙΑ του ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΓΩΝΑ μας που είναι η ενωτική δράση μας και η συλλογική πάλη μας.

 • ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.
 • ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ -ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ- ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.

ΟΙ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Αρετή Σπαχή                                               Μαρία Οικονομάκη        

ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ!

 • Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ – ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΟΝΕΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.
 • ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ  ΠΑΛΗ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ  ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΟΥΣ.

Με αγωνιστικό παλμό και ενωτικό πνεύμα, σήμερα (Πέμπτη 6/4), εκπαιδευτικοί και μαθητές στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου έδωσαν ένα από τα καλύτερα δείγματα ενωτικής συλλογικής πάλης ενάντια στο αντιδραστικό μέτρο της αξιολόγησης, προβάλλοντας το δίκιο του αγώνα τους, από τη μια οι εκπαιδευτικοί με επιχειρηματολογημένες ισχυρές θέσεις και με στάσεις εργασίας και από την άλλη οι μαθητές  με ΑΠΟΧΗ από τα μαθήματά τους και με σύγκληση γενικής συνέλευσης της μαθητικής κοινότητας.

Σε αυτές τις συνθήκες της ενωτικής αντίστασης ακυρώθηκε η προγραμματισμένη αξιολόγηση μιας νεοδιόριστης συναδέλφου.

Ειδικότερα, σήμερα το πρωί είχε προγραμματιστεί αξιολόγηση μιας νεοδιόριστης συναδέλφου  την πρώτη διδακτική ώρα. Για την εν λόγω αξιολόγηση είχε ενημερωθεί το ΔΣ της ΕΛΜΕ από ένα μέλος του που είναι και μέλος του συλλόγου διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου. Έτσι, προκειμένου να περιφρουρηθεί η ομόφωνη και συλλογικά ειλημμένη απόφαση του κλάδου για την ανατροπή του αντιλαϊκού μέτρου της αξιολόγησης, ενεργοποιήθηκε το ΔΣ της ΕΛΜΕ και η επιτροπή αγώνα, έτσι ώστε σήμερα το πρωί βρέθηκαν στο χώρο του σχολείου 3 μέλη του ΔΣ και κάποια μέλη της επιτροπής αγώνα.

Η σύμβουλος των φιλολόγων– που είχε επιδείξει τη «δημοκρατική ευαισθησία της»!, αξιολογώντας μια συναδέλφισσα την ημέρα της πανεργατικής  απεργίας για τα θύματα στα Τέμπη-επιβεβαίωσε ξανά τη λειτουργία της ως εκπροσώπου του κρατικού μηχανισμού επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων, αρνούμενη ακόμα και την πρόταση για συζήτηση που της κατέθεσαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Όχι μόνο αδιαφόρησε επιδεικτικά για τα αιτήματα του κλάδου και έδειξε περιφρόνηση στις διεκδικήσεις μας ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά επιπλέον επέμενε να πραγματοποιήσει αυτή την αντιεκπαιδευτική διαδικασία, ενώ το σχολείο βρισκόταν σε αναβρασμό και ενώ οι μαθητές, λαμβάνοντας το αγωνιστικό μήνυμα από τους εκπαιδευτικούς, στάθηκαν στο πλευρό τους, δηλώνοντας ότι κάνουν αποχή από τα μαθήματα.

Πρόκειται για μια πράξη υψηλής δημοκρατικής ευαισθησίας και συλλογικής ευθύνης που τιμά τους μαθητές μας, αλλά και τους δασκάλους τους που τους δείχνουν το δρόμο της συλλογικότητας, της ενότητας  και της αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων για ένα δημόσιο σχολείο για όλους, ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κατηγοριοποίησης σχολείων, εκπαιδευτικών, μαθητών.  

Τα παιδιά, ακούγοντας τα αιτήματα του αγώνα των εκπαιδευτικών, συνειδητοποίησαν αμέσως με ευθυκρισία και χωρίς καμία αμφιταλάντευση ότι η θέση τους είναι δίπλα στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς.

Έτσι, με πρωτοβουλία του 15μελούς συμβουλίου, αποφασίστηκε  η πραγματοποίηση αποχής και η  σύγκληση γενικής συνέλευσης των μαθητών στην αυλή του σχολείου. Παράλληλα, τα μέλη του ΔΣ και της επιτροπής αγώνα καλούσαν τη σύμβουλο- που βρισκόταν στην άδεια αίθουσα- στο σύλλογο για μια εποικοδομητική συζήτηση.  Η σύμβουλος ,αντί να ανταποκριθεί σ’ αυτή τη δημοκρατική πρόταση, κούνησε μαινόμενη το δάκτυλο σ’ ένα μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, δηλώνοντάς του « δε δέχομαι τους κόκκινους φασισμούς» !

Είναι προφανές ότι αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά -συνδεμένη και με την αξιολόγηση που πραγματοποίησε  η εν λόγω σύμβουλος την ημέρα της απεργίας- επιβεβαιώνει, όχι μόνο τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της εν λόγω συμβούλου, αλλά και τις  κατευθύνσεις της δράσης των νέων επιθεωρητών, οι οποίοι στρέφονται ενάντια στις μορφωτικές και εργασιακές κατακτήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.

Η πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης των μαθητών στην αυλή του σχολείου, η τοποθέτηση των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ σε αυτή τη συνέλευση και η συνακόλουθη συμμετοχή πολλών συναδέλφων του σχολείου στη στάση εργασίας απέδειξαν στην πράξη το δίκαιο του αγώνα μας και επιβεβαίωσαν τη δυναμική του.

Οι τοποθετήσεις  που έγιναν στη γενική συνέλευση τόσο από τους ίδιους τους μαθητές, όσο και από τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, αποκάλυψαν την αντιδραστική μεθόδευση της σύμβουλου, η οποία μάλιστα, για να… σώσει τα προσχήματα, έκανε «οβιδιακή μεταμόρφωση»!, δηλώνοντας στη συνέλευση των παιδιών ότι «ο συνδικαλισμός είναι αναγκαίος»!.

Τέτοιου είδους οβιδιακές μεταμορφώσεις, όχι μόνο δεν πείθουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αλλά επιπλέον ενισχύουν το αίτημα της αναγκαιότητας της ενωτικής αντιστασιακής  πάλης. Γιατί όποιος αποκαλεί τη συνδικαλιστική διεκδίκηση “κόκκινο φασισμό”- και μέσα σε λίγα λεπτά δηλώνει ότι είναι αναγκαία!- όχι μόνο δεν πείθει, αλλά κυρίως εκτίθεται ως αφερέγγυος και ασύμβατος με τα συλλογικά δημοκρατικά αισθήματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Είναι φανερό ότι η δημοκρατική λειτουργία και η ενωτική πάλη της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου δείχνει τη νικηφόρα δυναμική του,  ενωτικούεκπαιδευτικού κινήματος. Δυναμική που δεν μπορούν να υπονομεύσουν ούτε οι απειλές του υψωμένου δακτύλου, ούτε οι απειλές της….νομικής προσφυγής η οποία, δυστυχώς, δηλώθηκε στο σχολείο από ελάχιστους …πρόθυμους που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη του αγώνα μας, επιβεβαιώνοντας το πικρό ιστορικό δίδαγμα, ότι στον αγώνα για την προάσπιση των δικαίων μας υπάρχουν πάντα και οι αρνητικές εξαιρέσεις.

Χαιρετίζουμε την πάλη των μαθητών μας και των συναδέλφων μας σήμερα στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου για την προάσπιση του δημόσιου- ενιαίου και δωρεάν χαρακτήρα  της εκπαίδευσης. Χαιρετίζουμε  τη συλλογική πάλη ενάντια στο αντιδραστικό μέτρο της αξιολόγησης και τον αγώνα για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων μας.

Δηλώνουμε ότι ο αγώνας για την προάσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας και των εργασιακών των εκπαιδευτικών ήταν και παραμένει  κοινός,

όπως επιβεβαίωσε σήμερα, με την πρωτοπόρα δράση του και το Μουσικό Σχολείο.

Καλούμε  τους συναδέλφους και τους μαθητές μας να ακολουθήσουν αυτό το δημοκρατικό αγωνιστικό πρότυπο ενωτικής πάλης,  που είναι το μοναδικό μέσο για την περιφρούρηση και διεύρυνση   των συλλογικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας.

 • ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ.
 • ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ – ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ- ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ.
 • ΟΙ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ.

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αρετή Σπαχή                                               Μαρία Οικονομάκη

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ!

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Η ανατροπή της αξιολόγησης είναι υπόθεση κεντρικού αγώνα όλου του κλάδου!

Συναδέλφισσες, -φοι,

  Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της   ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ (11-02-23), προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας για την πρώτη ή τη δεύτερη βάρδια εργασίας από Δευτέρα 3/4 έως και Παρασκευή 7/4 στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της ΥΑ 9950/ΓΔ5/27-01-23 (παρακολούθηση μαθημάτων από αξιολογητές κλπ.).

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, σύμφωνα και με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 2/2/2023 κηρύσσει συμπληρωματικά 3ωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα 3/4/2023 έως και την Παρασκευή 7/4/2023, ώστε μαζί με αυτές που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ να καλυφθούν οι συνάδελφοι για όλη τη διάρκεια του  εργασιακού ωραρίου, για να συμμετέχουν στις παραστάσεις διαμαρτυρίας στα σχολεία, όπου επίκειται αξιολόγηση.  

Καλούμε το σύλλογο  εκπαιδευτικών κάθε σχολείου, καλούμε όλους τους νεοδιόριστους της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και την επιτροπή αγώνα, να αξιοποιήσουμε τις στάσεις εργασίας (8-11πμ και 11-2μμ) που έχουν κηρυχτεί για τις μέρες αυτές, για να δώσουμε μαζικό παρόν στις διαμαρτυρίες που θα γίνουν στα σχολεία που θα δεχτούν την «έφοδο» των  επιθεωρητών!

Αυτή τη βδομάδα λίγες  μέρες πριν τις διακοπές  θα πυκνώσουν -πιθανόν-οι επισκέψεις των αξιολογητών-επιθεωρητών  στα σχολεία. Ακόμα και ο προγραμματισμός αυτός της διοίκησης που στοχεύει να αιφνιδιάσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν το κλείσιμο των σχολείων επιβεβαιώνει δύο βασικά και γνωστά δεδομένα:

Πρώτον την πλατιά αντίθεση του κλάδου απέναντι στην αξιολόγηση, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αντιλαμβάνεται πολύ καλά τους αντιδραστικούς στόχους που η  επιχείρηση αυτή έχει:

 • Την κατάργηση της μονιμότητας και τη μετατροπή όλων των εκπαιδευτικών σε ισόβια δόκιμους με κατάργηση των οργανικών θέσεων και ατομικά σύμφωνα απασχολησιμότητας (ατομικές συμβάσεις εργασίας).
 • Τη διαμόρφωση ενός ασφυκτικού πλαισίου υποταγής με τον κάθε εκπαιδευτικό χωρίς δικαιώματα, πειθήνιο όργανο-ιμάντα μεταβίβασης των πολιτικών καταπάτησης των μορφωτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των μαθητών.
 • Την κατηγοριοποίηση σχολείων, τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και διαφοροποιημένα προγράμματα σπουδών για να επιταχυνθεί η επιβολή της «κατάρτισης-  ισόβιας δουλείας» και εν τέλει απομόρφωσης, που προωθείται για την πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Δεύτερον ότι η κατεύθυνση αυτή αποτελεί πολιτική επιλογή του συστήματος και γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ έχουν την «άνεση» -με τις πλάτες της υποτιθέμενης «αντιπολίτευσης»- να προωθούν με αυτό τον τρόπο και σε αυτό το χρόνο σε όλη τη χώρα αυτή την αντιδραστική πολιτική.

Να τους σταματήσουμε! Να μην επιτρέπουμε την είσοδο τους στα σχολεία! Να μην γίνουν οι αξιολογήσεις!

Η  αντίσταση για να μην περάσει η αξιολόγηση δεν είναι υπόθεση των νεοδιόριστων, δεν είναι υπόθεση αυτών που κάθε φορά καλούνται να αξιολογηθούν. Είναι υπόθεση όλου του κλάδου! Στη θέση αυτού που σήμερα εκβιάζεται να αξιολογηθεί –και ενώ έχει ήδη διανύσει χρόνια στη διαδρομή της επισφάλειας του αναπληρωτή- πρέπει να δούμε τον καθένα και την καθεμία από εμάς!

   Η αποτροπή των αξιολογήσεων με τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις παραστάσεις διαμαρτυρίας, είναι  αναγκαίο βήμα προς τη μόνη πραγματική απάντηση απέναντι στην αξιολόγηση: Τον κεντρικό απεργιακό αγώνα όλου του κλάδου για την ανατροπή όλου του  πλαισίου της αξιολόγησης. Τον αγώνα που πρέπει και μπορούμε να τον επιβάλουμε από τα κάτω με συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων .-ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ

‘Oλοι στις στάσεις εργασίας και στις παραστάσεις διαμαρτυρίας!

Κανένας αξιολογητής σε τάξη!

Κάτω οι νόμοι της αξιολόγησης- Αμεση μονιμοποίηση     

των νεοδιόριστων!

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αρετή Σπαχή                                               Μαρία Οικονομάκη

‘Oλοι στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ

την Πέμπτη 30 Μάρτη ,7:00 μ.μ. στο 3ο  ΓΕΛ

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στη νέα Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ η οποία διοργανώνεται με στόχο η κλιμάκωση της πάλης μας απέναντι στο βάρβαρο μετρό της αξιολόγησης , απέναντι στην ισοπέδωση των βασικών δικαιωμάτων μας , της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, της εργασιακής δημοκρατίας και παιδαγωγικής ελευθερίας. Το ΔΣ Της ΕΛΜΕ Ηρακλείου πήρε την απόφαση της σύγκλησης νέας Γενικής Συνέλευσης μπροστά στην προσπάθειά της κωλυσιεργίας  της ΟΛΜΕ και στην αδυναμία της να προκηρύξει νέα Γενική Συνέλευση  Προέδρων στα τέλη του Μάρτη,  με στόχο την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα.  

  Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου δηλώνει ότι η αντίσταση απέναντι στο σκοταδιστικό- αντιδραστικό μέτρο της αξιολόγησης στο νομό μας επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Η πλειονότητα του κλάδου συντάσσεται με την ομόθυμη απόφαση της γενικής συνέλευσης των προέδρων, αντιστέκεται στον επιθεωρητισμό, στον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση και συμπαρατάσσεται στο κοινό αγώνα  ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών και στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην εκπαίδευση.        

  Καλούμε τους συναδέλφους να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην ανεχτούν τους εκβιασμούς και τις μεθοδεύσεις των νέων επιθεωρητών, οι οποίες καταργούν τις αρχές δεοντολογίας και δημοκρατικής λειτουργίας του σχολείου και στην πράξη υπονομεύουν θεμελιώδεις δημοκρατικές και εργασιακές κατακτήσεις. Οι συνάδελφοι νεοδιόριστοι πρέπει να συνδεθούν με την ΕΛΜΕ, να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην  αξιολόγηση με την Απεργία Αποχή και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν το σωματείο για όποια μηνύματα εκφοβισμού και τρομοκράτησης δέχονται από τους επιθεωρητές.  Καταδικάζουμε όλες τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις που έχουν αξιοποιήσει  οι επιθεωρητές προκειμένου να επιβάλουν το αντιπαιδαγωγικό αντιδραστικό μετρό του επιθεωρητισμού. Οι κρυφές και εν αγνοία του συλλόγου διδασκόντων αξιολογήσεις, η εφαρμογή της αξιολόγησης την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας που καταδίκαζε τον κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, η χρήση ακόμα και WEBEX για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε γυμνάσιο της πόλης -χρήση που ουσιαστικά καταργεί ακόμα  και τον ενιαίο τρόπο λειτουργίας του σχολείου, επιβεβαιώνουν στην πράξη ότι οι σύγχρονοι επιθεωρητές όχι μόνο αντιγράφουν τους παλιούς αλλά επιτείνουν την αντιδραστική πολιτική, ακυρώνοντας στην πράξη θεμελιώδη εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα  αλλά και αρχές λειτουργίας του σχολείου. Η χρήση του webex στη δια ζώσης λειτουργία του σχολείου αποκαλύπτει με τον πιο παραστατικό τρόπο  το αντιδραστικό περιεχόμενο της πολιτικής που έρχονται να επιβάλουν οι  νέοι επιθεωρητές. Οι οποίοι προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους  καταργούν ακόμα και τι ενιαίες συνθήκες λειτουργίας του σχολείου. Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις αντιδημοκρατικές αυταρχικές μεθοδεύσεις και καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους συναδέλφους να συμπαραταχθούν με το σωματείο και με ενότητα και συλλογικότητα και πίστη στον αγώνα μας να αντισταθούν, τόσο στον αντιδημοκρατικό κατήφορο των  σχολικών συμβούλων -αξιολογητών  όσο και στην αυταρχική πολιτική της ισοπέδωσης των κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και επιτείνοντας την πολιτική των προκατόχων της ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

   Η μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία και στα συλλαλητήρια της 16ης Μαρτίου, ανέδειξε την αντίσταση του αναπτυσσόμενο λαϊκού κινήματος και την καθολική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής των  ιδιωτικοποιήσεων,  των πλειστηριασμών,  της φτώχειας , της ανεργίας και της καταστολής (με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή). Καταδικάζουμε ποινικοποίηση του μαθητικού κινήματος  αλλά και συνολικότερα την καταστολή του λαϊκού κινήματος και τη φίμωσή του μέσω του αντισυνδικαλιστικού νόμου  Χατζηδάκη.

  Ο αγώνας κατά αξιολόγησης- κατηγοριοποίησης-εισαγωγής ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στα σχολεία συμπορεύεται με τον αγώνα όλων των εργαζομένων για ψωμί ,σταθερή δουλειά, δημοκρατικά δικαιώματα. Συμπορεύεται επίσης με τον αγώνα του γαλλικού λαού ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα της κυβέρνησης Μακρόν.

Είναι συνδεδεμένος άρρηκτα με την πάλη των λαϊκών στρωμάτων για σταθερή και μόνιμη δουλειά, μόρφωση, υγεία – περίθαλψη- ασφάλιση.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ , ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ  ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ .

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πλαισιώσουν ενεργά την επιτροπή αγώνα, να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες  της ηττοπάθειας και των εκλογικών αυταπατών.

 Ενώ είμαστε σε προεκλογική περίοδο , η κυβέρνηση επιμένει στην αυταρχική πολιτική της. Ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος για τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζομένους, τη νεολαία.

 • ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ!

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ  ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ.

 • ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ!

 • ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

Ο ΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αρετή Σπαχή                                               Μαρία Οικονομάκη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ & ΣΥΡΙΑΣ: “ΑΝ Η ΜΙΣΗ ΜΟΥ ΚΑΡΔΙΑ…”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου συμμετέχει στην εκδήλωση αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας  «Αν η μισή μου καρδιά…»που συνδιοργανώνουν τα εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΣΕΠΕ «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος») μαζί με την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού & Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου και τους ωφελούμενους του προγράμματος του Πανεπιστημίου Κρήτης «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση» που υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΔΗ.ΚΕ.Η.

Μέσω της εκδήλωσης αυτής, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της και στους οικείους των θυμάτων από την πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων  και το κρατικό έγκλημα στα Τέμπηαλλά και στους σεισμόπληκτους της περιοχής  μας (ζώνη Αρκαλοχωρίου – Θραψανού κ.λπ.), που είναι θύματα όχι μόνο του Εγκέλαδου, αλλά  της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής.

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ τονίζει ότι τόσο το δράμα των σεισμόπληκτων στην Τουρκία, την Συρία και την Κρήτη, όσο και το μαύρο σκηνικό του θανάτου στα Τέμπη συνδέονται άρρηκτα στην ίδια αλυσίδα της επιβολής μιας αντιλαϊκής πολιτικής που απαξιώνει εντελώς τα λαϊκά δικαιώματα και αδιαφορεί εγκληματικά  για την ασφάλεια της κατοικίας, της μεταφοράς και γενικώς για τους όρους  της αξιοπρεπούς διαβίωσης των  φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Για τους παραπάνω λόγους, το Δ.Σ της ΕΛΜΕ-μαζί με την έκφραση της των αισθημάτων αλληλεγγύης και συμπαράστασης –καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, πολιτική που βιώνουν όλοι οι δοκιμαζόμενοι λαοί, ζώντας χωρίς την στοιχειώδη ασφάλεια  τόσο στο χώρο της ζωής και  της εργασίας τους, όσο και στα μέσα μεταφοράς.

Δηλώνουμε επίσης ότι στο πολιτιστικό σκέλος της εκδήλωσης η ΕΛΜΕ, με απόφαση του Δ.Σ, συμμετέχει και με μια μουσική ομάδα (Άρης Αστυρακάκης στο σάζι- τραγούδι, Στέλιος Λιπαράκης στο λαούτο και ο Mark Baranyai),  η οποία, με τον παλμό και το χρώμα των μικρασιάτικων τραγουδιών, θα διερμηνεύσει με λυρικό τρόπο τόσο τα συναισθήματα, όσο και τα αιτήματα της βάσης του κλάδου.

Καλούμε τους συναδέλφους/φισσες να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση υποστήριξης των πληγέντων και να συνεισφέρουν-στο μέτρο των δυνατοτήτων τους-στο ταμείο ενίσχυσης που θα υπάρχει στην εκδήλωση.

                                                   Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αρετή Σπαχή                                               Μαρία Οικονομάκη