50 ΧΡΟΝΙΑ META ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ-ΠΑΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 6μ.μ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Πενήντα χρόνια από τη λαϊκή, αντιδικτατορική,  αντιφασιστική, αντιιμπεριαλιστική εξέγερση, το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ  φωτίζει, εμπνέει και καθοδηγεί τη συλλογική  πάλη της νεολαίας, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων  και  συνολικά του λαού μας ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της φτώχειας, της  ανεργίας, της καταστολής, του ιμπεριαλισμού, του φασισμού και του πολέμου.

Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου  «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΞΩ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ»- αιτήματα που κωδικοποιούσαν τον ταξικό προσανατολισμό του φοιτητικού και συνολικότερα εργατο-λαϊκού κινήματος –έδειχναν το ισχυρό πολιτικό  νήμα που σύνδεε σε ένα ιστό την αντιδικτατορική πάλη με τον ασίγαστο αγώνα του αριστερού και δημοκρατικού κινήματος ενάντια στους ντόπιους και ξένους δυνάστες  όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως αποτυπώνει και το σύνθημα «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ».

Το Πολυτεχνείο δεν ήταν  « η στιγμή του θυμού», ήταν ο καρπός της ώριμης ταξικής συνείδησης του πιο προωθημένου τμήματος του φοιτητικού κινήματος. Αποτέλεσε  έκφραση  της ανειρήνευτης αντίθεσης στη βαρβαρότητα του φασισμού,  στην ιμπεριαλιστική βία  και επέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, στην καταπίεση του λαού και στην αποψίλωσή του από κάθε δικαίωμα στο ψωμί, τη δουλειά, τη μόρφωση , την υγεία, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

 Το Πολυτεχνείο ανέδειξε ως φωτεινός σταθμός του εργατο-λαϊκού κινήματος τη δυναμική της ενωτικής και ανυποχώρητης πάλης  στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό και δρομολόγησε εξελίξεις, που   έδειξαν και τις εσωτερικές αντιθέσεις του  φασιστικού καθεστώτος, όπως ήταν η πραξικοπηματική κίνηση Ιωαννίδη και  το συνακόλουθο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κύπρο, πραξικόπημα  που έστρωσε το δρόμο για την Τουρκική εισβολή και κατοχή της μισής Κύπρου. Το  έγκλημα  αυτό   διαιωνίζεται μέχρι σήμερα, ενώ  παράλληλα  δρομολογείται και η νομιμοποίησή του.

Η κορύφωση της αντιφασιστικής πάλης στο Πολυτεχνείο – της πάλης που συσπείρωσε  την αφυπνισμένη φοιτητική νεολαία, την εργατική τάξη  και όλα χειμαζόμενα φτωχά λαϊκά στρώματα-ανέτρεψε τη φασιστική   χούντα και κατέγραψε μια τομή στην νεότερη πολιτική ιστορία του λαϊκού κινήματος, ώστε  πράγματι  από το Πολυτεχνείο και έπειτα να σηματοδοτείται μια νέα φάση  ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος που είχε ως αποτέλεσμα ένα σύνολο  κατακτήσεων και δικαιωμάτων, τα οποία  ποτέ δεν αποδέχτηκαν οι κυρίαρχοι, ντόπιοι και ξένοι . Για αυτό  το λόγο, ήδη από το 1974 όλες οι προσπάθειες των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων έχουν ως σταθερό στόχο τους την υπονόμευση της αξίας του, του χαρακτήρα, των αιτημάτων και των κατακτήσεών του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν  οι μαζικές συλλήψεις και η απαγόρευση των Συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο  από την κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα την καραντίνα, το Νοέμβρη του 2020 Όμως  το αντιφασιστικό, αντιιμπεριαλιστικό, ταξικό μήνυμα  αντίστασης και ανατροπής του συστήματος της λαϊκής εξαθλίωσης και της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας δεν υποτάσσεται στις αξιώσεις του κεφαλαίου. Δεν υπακούει στους νόμους της λήθης, όπως ευελπιστεί όχι μόνο η δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά  και όλες οι προκάτοχές της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ).

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ ΑΝΤΕΧΕΙ    ΚΑΙ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΩΣ ΙΣΧΥΡΟ  ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΣ  ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Σήμερα, που  η ιμπεριαλιστική βία και σιωνιστική θηριωδία αποτυπώνεται στις εκατόμβες των νεκρών του αδούλωτου Παλαιστινιακού λαού και η κυβέρνηση της ΝΔ  προσβάλλει ακόμη και το ιστορικό ΟΧΙ του λαού μας, τασσόμενη στο πλευρό του εγκληματία πολέμου Νετανιάχου και  συγχρόνως παρέχει στρατιωτική βοήθεια και διευκολύνσεις  στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις για την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων, ενώ   η συμπολιτευόμενη  αντιπολίτευση εξισώνει τον θύτη με το θύμα, το μήνυμα του Πολυτεχνείου ΕΞΩ ΒΑΣΕΙΣ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ γίνεται περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρο

Πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το αίτημα για   δημόσια, δωρεάν, καθολική ΠΑΙΔΕΙΑ καθοδηγεί και δυναμώνει την πάλη μας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς και μορφωτικούς αποκλεισμούς των λαϊκών στρωμάτων. Ενάντια στο αντιδραστικό μέτρο της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ενάντια στην ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ, στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, στην κατάργηση κ του ΑΣΥΛΟΥ  και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του φοιτητικού κινήματος

Μισό αιώνα από την εξέγερση  του λαού μας για ΨΩΜΙ, τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται  ξανά στο ίδιο επίπεδο εξαθλίωσης και  στερήσεων. Οι μισθοί πείνας, η ανεργία, και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στα αρπακτικά του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου,  επιβεβαιώνουν ξανά τον αγωνιστικό δρόμο της  ανυποχώρητης πάλης και διεκδίκησης που έδειξε και ανέδειξε το Πολυτεχνείο.

Μετά από πενήντα χρόνια αιματηρών αγώνων, το λαϊκό κίνημα   τίθεται στο στόχαστρο με τους αντισυνδικαλιστικούς και αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη-Γεωργιάδη, που επιδιώκουν να φιμώσουν, να εκφοβίσουν και να υποτάξουν το αναπτυσσόμενο εργατο-λαϊκό κίνημα. Απέναντι σε αυτή  την επίθεση το σύνθημα  του Πολυτεχνείου ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ καθοδηγεί και αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ανυποχώρητης  λαϊκής αντίστασης

Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά τον αιματοβαμμένο  αγώνα του Πολυτεχνείου ενάντια στην επέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ενάντια στις βάσεις του θανάτου , ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο , ο λαός διδάσκεται και αντλεί δύναμη από τη αντιιμπεριαλιστική φαρέτρα του Πολυτεχνείου Καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ( πχ Ουκρανία-Παλαιστίνη), στέκεται στο πλευρό του ματωμένου Παλαιστινιακού λαού και διεκδικεί ΕΙΡΗΝΗ-ΦΙΛΙΑ- ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μεταξύ των λαών.

                             ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
 • Κατάργηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση
 • Σταθερή και μόνιμη  δουλειά για όλους
 • Αυξήσεις στους μισθούς
 • Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας-Σύνταξης Δημόσιο-Δωρεάν-καθολικό. Ίση πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους.
 • Κατάργηση όλου αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου για την Αξιολόγηση-ταξική διαβάθμιση  και εισαγωγή των ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στην εκπαίδευση
 • Κατάργηση των αντιδραστικών νόμων Γεωργιάδη-Χατζηδάκη
 • Καμία ιδιωτικοποίηση  του Πανεπιστημίου και κατάργηση του ΑΣΎΛΟΥ
 • Κατάργηση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας
 • Κάτω η φασιστικοποίηση και η κρατική τρομοκρατία
 • ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ
 • ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ : ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
 • ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑ
 • ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
 • ΕΙΡΗΝΗ –ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αρετή Σπαχή                                                    Μαρία Οικονομάκη