ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ-ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ  ΗΡΑΚΛΕIΟΥ ΜΕ ΚΗΡΥΞΗ 2ΩΡΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 12-2 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ – Συγκέντρωση στη 1μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Τη Δευτέρα 13/02/2023 πρόκειται να ψηφιστεί στη  Βουλή  η μετατροπή –μεταξύ άλλων –και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε Ν.Π.Δ.Δ. Αυτή η κατάπτυστη νομοθετική μετατροπή θα στερήσει τα αρχαιολογικά ευρήματα του παρελθόντος μας από το λαό της πόλης μας, του νησιού μας, της χώρας μας, κάνοντας την πρόσβαση  των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών, αλλά και του απλού πολίτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του τόπου μας  ακόμα δυσκολότερη. Επιπλέον, θα επιτρέψει …την εξαγωγή (δανεισμό) έως και 50 χρόνια(!)  των βασικών εκθεμάτων του μουσείου, αποσυνδέοντας  τη νεολαία και το λαό από την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του. Αντίστοιχη αντιδραστική  απόφαση για αποστολή των βασικών εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου απέτρεψε-κυρίως-το μαθητικό, νεολαιίστικο και λαϊκό κίνημα το 1979 με τη μαζική και μαχητική προάσπιση των εκθεμάτων του Μουσείου.

Απέναντι στην ίδια αντιδραστική πολιτική της εκποίησης- εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής   μας κληρονομιάς, καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας να αναπτύξουν  την ίδια μαχητικότητα και ενωτική πάλη, με τη ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  τους  στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που συνδιοργανώνουν οι  μαζικοί φορείς της πόλης,- μεταξύ των οποίων είναι και η ΕΛΜΕ- τη ΔΕΥΤΕΡΑ (13/2) και ώρα 1μμ.έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ- εκφράζοντας τη συλλογική ευαισθησία απέναντι στην εκποίηση των μουσείων που είναι οι  θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς μας-καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε μαζική συμμετοχή. Απευθύνει μάλιστα ιδιαίτερη πρόσκληση-έκκληση στα σχολεία του κέντρου της πόλης για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέναντι σε μια αντιλαϊκή απόφαση που στόχο έχει να μας αποξενώσει ακόμη και από τις πηγές της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.                                                     Για το σκοπό αυτό κηρύσσει  2ωρη στάση εργασίας  12-2μμ.

Απέναντι σε αυτή την αντιδραστική πολιτική

Δε θα συναινέσουμε !

Δε θα αδιαφορήσουμε !

Δε θα σιωπήσουμε !

Τη Δευτέρα το μεσημέρι ,στη 1 μμ , να  είμαστε όλοι έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας !

Πολίτες, συλλογικότητες, δάσκαλοι, μαθητές !

Να διατρανώσουμε σε όλους την απόφαση –απαίτησή μας: το Αρχαιολογικό Μουσείο ανήκει στο λαό του !

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                            Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αρετή Σπαχή                                                                                                 Μαρία Οικονομάκη