ΔΩΣΤΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι,

Άλλη μια σχολική χρονιά οδεύει προς τη λήξη της, με την Ενισχυτική Διδασκαλία να παραμένει παντελώς απαξιωμένη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τη δημιουργία των σχετικών κέντρων (ΣΚΑΕ).
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι φέτος λειτούργησε ένα και μοναδικό ΣΚΑΕ, για τις ανάγκες όλων των Γυμνασίων του αστικού ιστού του Ηρακλείου!
Ως γνωστόν, για να ιδρυθεί ΣΚΑΕ σε μια σχολική μονάδα, πρέπει να αναλάβει ως υπεύθυνος της δομής ένας καθηγητής από τον σύλλογο διδασκόντων ή του σχολείου που φιλοξενεί τη δομή ή κάποιου από τα όμορα. Ο καθηγητής αυτός επωμίζεται τεράστια ευθύνη και εργασιακή επιβάρυνση, δίχως να έχει καμία απαλλαγή από το πρωινό του διδακτικό ωράριο. Πρακτικά, αναλαμβάνει μια δεύτερη –πολύ απαιτητική- βάρδια εντός της σχολικής μονάδας.

Το επιμίσθιο για όλη αυτή την προσπάθεια, ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των … εκατόν είκοσι (120) ευρώ καθαρά μηνιαίως. Μάλιστα, συνήθως καταβάλλεται με καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους! Αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον για την ανάληψη αυτού του κομβικού ρόλου να είναι ανύπαρκτο και να μην ιδρύονται δομές, παρόλο που υπάρχει σχετικό διαθέσιμο κονδύλι χρηματοδότησης!
Τα λιγοστά ΣΚΑΕ που ιδρύονται και λειτουργούν κάθε χρόνο στη χώρα, το οφείλουν μονάχα στο φιλότιμο και την ανυστεροβουλία των ανθρώπων που δέχονται να αναλάβουν ως υπεύθυνοι, όχι απλά χωρίς κανένα ουσιαστικό προσωπικό όφελος, αλλά και με μεγάλη εργασιακή και ψυχολογική επιβάρυνση.
Ως δημόσια δομή φροντιστηριακού χαρακτήρα, τα ΣΚΑΕ προσφέρουν μια επιπρόσθετη δυνατότητα στους μαθητές να κατανοήσουν τη σχετική ύλη, να εμβαθύνουν στα αντικείμενα, να λύσουν απορίες και γενικά να υποστηριχθούν σε γνωστικό επίπεδο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Επιπρόσθετα, τα ΣΚΑΕ έχουν έντονο κοινωνικό και παιδαγωγικό αποτύπωμα, καθότι ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο σε παιδιά με δύσκολη κοινωνική προέλευση, για τα οποία λειτουργεί ευεργετικά η παραμονή τους στο ασφαλές σχολικό περιβάλλον και μετά τη λήξη του πρωινού ωραρίου.

Για την αλλαγή αυτής της κατάστασης και την ίδρυση περισσότερων ΣΚΑΕ ανά τη χώρα, διεκδικούμε:

• Μεγαλύτερο επιμίσθιο για τον επικεφαλής της δομής, τουλάχιστον ίσο με τις απολαβές των αναπληρωτών που προσλαμβάνονται. Κανένας εργαζόμενος παγκοσμίως δε θα δεχόταν να δουλέψει διπλάσιες ώρες, με επιπρόσθετη αμοιβή ίση με το 1/7 του βασικού μισθού στη χώρα! Εναλλακτικά, απαλλαγή ωραρίου του υπευθύνου από την πρωινή ζώνη.

• Έγκαιρη στελέχωση των ΣΚΑΕ είτε με μόνιμο προσωπικό είτε με αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

• Όχι στη διαιώνιση του φαινομένου των εργαζομένων πολλαπλών ταχυτήτων στην Εκπαίδευση (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, ωρομίσθιοι).


Η Ενισχυτική Διδασκαλία και το έντονο κοινωνικό και παιδαγωγικό αποτύπωμα που αφήνει,αξίζουν της προσοχής και της απαραίτητης στήριξης της Πολιτείας. Η Ενισχυτική Διδασκαλία δεν είναι πάρεργο!

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος

Ρηγάκης Ζαχαρίας
Ο Γενικός Γραμματέας

Σκεπεταράκης Αντώνιος