ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ “ΘΑΨΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΘΟΚΝΗ)

Συνάδελφοι/ισσες και συμπολίτες/ισσες,

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θεάτρου» της Περιφέρειας Κρήτης, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου σας προσκαλεί στο αντιπολεμικό δράμα «Θάψτε τους Νεκρούς» του Ίρβιν Σω, στο κινηματοθέατρο «Αστόρια» στις 7,8 και 9 Ιουνίου και με ώρα έναρξης 21:00, που με μεγάλο μεράκι και περισσή αγάπη επιμελήθηκε και ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα Καθηγητών του Νομού Ηρακλείου (ΘΟΚΝΗ). Μια αλληγορική θεατρική παράσταση, που από τη μέρα που γράφτηκε δεν έπαψε να παραμένει επίκαιρη.

Διαχρονικά, σε όλες τις περιόδους και τα γεωγραφικά πλάτη, ο πόλεμος ήταν παρών και κινούσε την αιματοβαμμένη ρόδα της Ιστορίας, με καύσιμο τους αμέτρητους απλούς ανθρώπους που θυσιάζονταν στον βωμό των συμφερόντων των ολίγων.

Θα περίμενε κανείς ότι η ραγδαία εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών και τα μνημειώδη πολιτισμικά και επιστημονικά επιτεύγματα, που κατόρθωσε η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες, θα οδηγούσαν σε μια πανανθρώπινη συνειδητοποίηση των δεινών και της ματαιότητας του πολέμου και –τελικά – στην απαξίωση και τον αφανισμό του. Αντιθέτως, οι πόλεμοι όχι μονάχα δεν περιορίστηκαν, αλλά η κλιμάκωσή τους υπήρξε τερατώδης· οι άνθρωποι επινοούν διαρκώς ολοένα και πιο εξελιγμένους τρόπους και καινούργιες αφορμές για να αλληλοσκοτώνονται. Έχει άραγε ο καθημερινός άνθρωπος τη δύναμη και τον τρόπο να αλλάξει αυτή τη φαινομενικά αναπόφευκτη μοίρα του; Ο Ίρβιν Σω το πιστεύει – το ίδιο κι εμείς.

Σας ευχόμαστε να απολαύσετε την παράσταση και σύντομα να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου οι πόλεμοι θα έχουν θέση μόνο στα βιβλία της Ιστορίας.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος

Ρηγάκης Ζαχαρίας
Ο Γενικός Γραμματέας

Σκεπεταράκης Αντώνιος