ΘΕΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι,

Για μια ακόμα σχολική χρονιά, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί των σχολικών εκδρομών παραμένουμε ακάλυπτοι από το παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο. Οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε από το να κάνουμε εξειδικευμένους τροχονομικούς και υγειονομικούς ελέγχους μέχρι να διαχειριστούμε σοβαρά ιατρικά περιστατικά για την πιθανότητα των οποίων δεν ενημερωνόμαστε εγκαίρως και δεν έχουμε τις γνώσεις για να αντεπεξέλθουμε.

Δεκάδες είναι τα συμβάντα στα οποία οι εκπαιδευτικοί βρεθήκαμε στα δικαστήρια, είτε εξαιτίας παραβατικών συμπεριφορών μαθητών κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής είτε λόγω μηνύσεων από γονείς για υποτιθέμενη πλημμελή άσκηση των καθηκόντων μας, χωρίς να έχουμε την παραμικρή κάλυψη από την Πολιτεία. Καμία κάλυψη δεν προβλέπεται επίσης σε περίπτωση που μας συμβεί κάποιο ατύχημα!

Ειδικά στις εκδρομές της Β’ και Γ’ τάξης του Λυκείου συμβαίνει ενίοτε το παράδοξο να διωκόμαστε ποινικά για συμπεριφορές μαθητών οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της ενηλικίωσης και (καλώς) έχουν δικαίωμα ψήφου και οδήγησης, αντί να επιφορτιζόμαστε αποκλειστικά με την οργανωτική και παιδαγωγική μέριμνα της εκδρομής, που από μόνη της συνεπάγεται μεγάλο κόπο και ευθύνη.


Επιπρόσθετα, ενώ η συνοδεία σχολικής εκδρομής αντιμετωπίζεται ως άσκηση υπηρεσιακών καθηκόντων -συχνά επί πολλά συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, καμιά σχετική αποζημίωση (υπερωριακή και εκτός έδρας) δεν προβλέπεται, κάτι που αποτελεί μοναδική πρωτοτυπία σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουμε και συνοδεύουμε με μεγάλη προθυμία τις σχολικές εκδρομές, θεωρώντας ότι είναι μια εξαιρετική παιδαγωγική πρακτική με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνικοποίηση των μαθητών και τη διεύρυνση των οριζόντων τους. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση αισθανόμαστε μόνοι και αβοήθητοι• και οι σχολικές εκδρομές, όπως η λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν γένει, πραγματοποιούνται κυρίως χάρη στο υψηλό αίσθημα καθήκοντος του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Αν και το Υπουργείο Παιδείας πρόσφατα είχε εξαγγείλει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να καλυφθούν οι παραπάνω σημαντικές αστοχίες, μέχρι σήμερα «ουδέν νεώτερον».

Διεκδικούμε:

• Πλήρη νομική και θεσμική κάλυψη των εκπαιδευτικών που διοργανώνουμε και συνοδεύουμε σχολικές εκδρομές.
• Υπερωριακή και εκτός έδρας αποζημίωση των εκπαιδευτικών – όπως συμβαίνει σε όλο το Δημόσιο – από τη στιγμή που είμαστε σε ώρα υπηρεσίας, αναλαμβάνουμε ευθύνες και βρισκόμαστε υπόλογοι έναντι του νόμου.
• Οποιοδήποτε σχέδιο νόμου προτίθεται να κατεβάσει η Κυβέρνηση σχετικά, να έρθει σε διάλογο με την ΟΛΜΕ εγκαίρως και να μη βρεθούμε για μια ακόμη φορά προ δυσάρεστων τετελεσμένων.


Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος

Ρηγάκης Ζαχαρίας
Ο Γενικός Γραμματέας

Σκεπεταράκης Αντώνιος