ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι,

Πριν από μερικές εβδομάδες, γίναμε μάρτυρες ενός σοβαρού εργατικού ατυχήματος σε σχολική μονάδα ειδικής αγωγής στον νομό Ηρακλείου. Αυτό το ατύχημα δεν είναι παρά ένα από τα πολλά περιστατικά που συμβαίνουν τακτικά σε δομές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, οι συνάδελφοι επιστρέφουν στα σπίτια τους τραυματισμένοι, χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομεία, και αναρρώνουν για πολλές ημέρες, επηρεάζοντας ιδίως τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κινδυνεύουν με περικοπή μισθού και προϋπηρεσίας.

Οι εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή αναλαμβάνουν ένα έργο κοινωνικής ευθύνης υπό δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα όπως έλλειψη σχολικής στέγης και έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Προσπαθούν να αναπτύξουν τις γνωστικές, μαθησιακές, ψυχοσυναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και μάθησης.

Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, κρίνουμε επιβεβλημένη την επαναφορά του επιδόματος ειδικής αγωγής για τους εκπαιδευτικούς της ΕΑΕ. Απαιτείται η ουσιαστική στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καθώς επίσης και η εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών. Έτσι, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν θα αντιμετωπίζουν κίνδυνο περικοπής μισθού και προϋπηρεσίας.
Ταυτόχρονα, καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία να προβούν σε αντίστοιχες ανακοινώσεις στήριξης των συναδέλφων ΕΑΕ καθώς και την ΟΛΜΕ, σε συνεργασία με την ΔΟΕ και την ΠΟΣΕΕΠΕΑ, να καταθέσει το ζήτημα αυτό ως άμεση αίτηση και να το υποβάλει άμεσα στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ.

Διεκδικούμε:

• Επαναφορά επιδόματος ειδικής αγωγής
• Άμεση εξίσωση εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών
• Καμία περικοπή μισθού και προϋπηρεσίας
• Ουσιαστική στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος

Ρηγάκης Ζαχαρίας
Ο Γενικός Γραμματέας

Σκεπεταράκης Αντώνιος